donderdag 6 februari 2014

Griekse maaltijd!



Vol! Erg vol zeg maar.
Maar dat maakt niet uit want wat is dit toch ontzettend lekker!

Kipgyros:
2 x 600 gram kipfilet (jawel, daar zijn de grote eters weer)
Gyroskruiden (ik haal ze bij de Turkse winkel)
olijfolie

500 gram Basmati-rijst
ijsbergsla

Tzazikisaus:
halve liter Griekse yoghurt
1 komkommer
3 tenen knoflook
1 eetlepel rietsuiker
2 eetlepels gehakte peterselie

Salade:
1 komkommer
8 trostomaatjes
1 rode ui (ik had vandaag een roze maar dat maakt eigenlijk niets uit)
1 rode (punt)paprika
fetakaas
2 eetlepels witte wijnazijn
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels gehakte peterselie
2 theelepels oregano
zout en peper

Oke. Daar gaan we. Het is even werk maar het resultaat is enorm!

Snij de kipfilet in reepjes en doe de gyroskruiden er naar smaak bij (ik strooi er ongeveer 3 eetlepels door). Ongeveer 5 eetlepels olijfolie er door roeren en even laten marineren.

Schil (met een kaasschaaf) de komkommer en rasp de rest. Doe de rasp in een vergiet en laat het uitlekken. Doe de Griekse yoghurt in een schaal, pers de tenen knoflook er boven uit, voeg de rietsuiker en de peterselie toe en roer alles door elkaar. Druk de komkommer goed uit en voeg toe aan de yoghurt. Proef de saus en voeg eventueel nog knoflook of suiker toe.

Snij de kontjes van een komkommer af en snij het door de helft. Verwijder de zaadlijsten (met een theelepel) en snij de komkommer in halve maantjes. Snij de tomaatjes door de helft en daarna nog een keer in stukjes. Verwijder de schil van de ui en snij de ui in reepjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snij in stukjes. Ook de fetakaas in stukjes verdelen. Alles in een grote schaal doen.
Maak de dressing door de wijnazijn en de olijfolie te mengen en de oregano, peterselie en zout en peper toe te voegen. Schenk dit over de salade. Roer alles lekker door elkaar.

Kook de rijst gaar.

Als de rijst gaar is, kip aanbraden in een wok of grote braadpan.
Snij ondertussen de sla in stukjes. Zet als de kip gaar is alles op tafel.

Schep de rijst op een bord, daarbovenop de kip, sla, saus en "on the side" de salade.
En als je dat meerdere keren doet, dan zit je dus echt vol!

Eet smakelijk!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten