woensdag 19 februari 2014

Heerlijke saté met bami en een beetje nasi


Ja, deze saté was echt heerlijk. En dat zonder kant en klare marinade. 
Simpel om zelf te maken.

Nodig voor 6 grote stokjes (of 12 kleine): 

600 gram kipfilet
4 eetlepels ketjap manis
4 eetlepels tomaten ketchup
3 theelepels sambal oelek
1 grote sjalot of 1 kleine ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
6 of 12 satéstokjes

Roer alles (behalve de kip) door elkaar en snij de kip in 18 grote of 36 kleinere stukjes en laat de kip lekker marineren voor minstens 30 minuten. Rijg de kip aan de stokjes en bak het in een grill-pan (of steek straks in de zomer de barbecue aan en grill de stokjes).

En als je dan toch bezig bent maak je natuurlijk ook deze lekkere satésaus:

4 grote eetlepels pindakaas
1 kopje water
2 eetlepels ketjap manis
4 theelepels sambal oelek
1 eetlepel tomaten ketchup
2 eetlepels bruine suiker (maar die had ik niet dus heb ik rietsuiker gebruikt)
1 scheutje azijn

Roer alles door elkaar in een pannetje en voeg zo nodig extra water toe. Voor een pittigere variant gewoon wat sambal extra.

Daarbij aten wij vanavond simpele bami met nasikruiden. En als ik al ergens een pakje voor gebruik dan is het wel de mix voor nasi speciaal van Conimex. En zo maak ik ook gewoon nasi hoor.

500 gram Bami of Basmatirijst
6 eieren
scheutje koffiemelk
zeezout
boter
600 gram kipfilet
2 eetlepels wokolie
2 preien (1 grof gesneden en 1 fijn)
Atjar Tjampoer
Bananen
Augurken in stukjes
Kroepoek

Zet een grote pan op met water. Snij de kipfilet in hele kleine stukjes en braad dit aan met wokolie. Kluts de eieren los met een scheutje koffiemelk en een beetje zeezout. Verwarm wat boter in een steelpan en roer daar het eimengsel door en door totdat je allemaal losse stukjes ei hebt. Vuur uit en even laten staan. Doe als de kip gaar is de grof gesneden prei er bij. Even doorbakken. De fijngesneden prei in een bakje doen. Voeg de groentemix uit het pakje van Conimex toe. Lekker doorroeren tot het vocht verdampt is. Kook ondertussen de rijst of bami volgens gebruiksaanwijzing. Voeg de ei bij de kip. Als de rijst of bami klaar is en kruidenmix zakje er door roeren en de kip/prei/ei. In bakjes op tafel de atjar tjampoer, prei en augurken. Alles lekker door elkaar op je bord, wat banaan er bij en kroepoek. De satéstokjes en satésaus er bovenop.

Smullen maar!

Bron: smulweb.nl, Conimex en een beetje van mijzelf.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten